kek ni saya bikin pakai resepi ciffon cake. tp nama resepi ni Moist Chocolate Ciffon. sumber dari buku resepi Bicara Kek oleh Wendy Kor
saya lampir kan resepi nyer disini:
Moist Chocolate Ciffon
A
Gula 60 gm
Serbuk koko 30 gm
Serbuk koko 30 gm
B
Superfine Flour 100 gm
Baking Powder 3 gm
Baking Soda 3 gm
Baking Powder 3 gm
Baking Soda 3 gm
C
Minyak Masak 50 ml
Kuning Telur 4 biji
Susu Cair 50 ml
Coklat Emulco 1 sudu besar
Kuning Telur 4 biji
Susu Cair 50 ml
Coklat Emulco 1 sudu besar
D
Putih Telur 4 biji
Gula 120 gm
Cream of Tartar 3 gm
Gula 120 gm
Cream of Tartar 3 gm
Cara2 membuat
1- Dalam satu bekas besar campur kan bahan A , masukkan bahan B.
2- Buat lubang dibahagian tengah, masukkan kuning telur , susu cair, coklat emulco dan akhir sekali minyak masak
3- Adun sebati biar kan sebentar
4- Pukul bahan D sehingga kembang n bertanduk. Hohooooo… ngeri suit
5- Masukkan bahan D yang telah kembang kedalam adunan basah td
6- Gaul sebati
7- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selam 45 minit atau sehingga kek masak
8- Keluar kan kek yg telah masak dan terbalik kan selama 5 minit, ini bagi mengelakkan kek tenggelam dibahagian tengah
9- Saya guna kan acuan bentuk dome bg membentuk gaun barbie
untuk aising saya gunakan resepi dari Rnet
Buttercream
800 gm krimwell
200 gm shortening
1 tin susu pekat
adun semua bahan sehingga sebati
campurkan dengan pewarna yg diingini
sedia digunakan
No comments:
Post a Comment