Resepi ciffon cake
A
Gula 80 gm
Serbuk Cappucino 25 gm
B
Superfine Flour 150 gm
Baking Powder 3 gm
C
Minyak Masak 80 gm
Kuning Telur 4 biji
Susu Cair 100 gm
D
Putih Telur 4 biji
Gula 70 gm
Cream of Tartar 3 gm
Cara2 membuat
1- Dalam satu bekas besar campur kan bahan A , masukkan bahan B.
2- Buat lubang dibahagian tengah, masukkan kuning telur , susu cair dan akhir sekali minyak masak
3- Adun sebati biar kan sebentar
4- Pukul bahan D sehingga kembang n bertanduk. Hohooooo… ngeri suit
5- Masukkan bahan D yang telah kembang kedalam adunan basah td
6- Gaul sebati
7- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selam 45 minit atau sehingga kek masak
8- Keluar kan kek yg telah masak dan terbalik kan selama 5 minit, ini bagi mengelakkan kek tenggelam dibahagian tengah
No comments:
Post a Comment